Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő mosogatógépet? - Gorenje
bezár
...

Hogyan válaszd ki a számodra megfelelő mosogatógépet?

A mosogatógép minden modern háztartás nélkülözhetetlen részévé válik. Elmúltak azok az idők, amikor ebéd után mosogattunk, majd hosszú időre a csöpögtetőre tettük az edényeket. Életünk egyre gyorsuló üteme más feladatok és kihívások megoldására kényszerít bennünket, így most jelentős és elérhető segítség, hogy mosogatógépünkre bízhatjuk, az előbbi monoton, energia- és időigényes munkának az elvégzését. Nem csak mosogat és megszárítja az edényeket, hanem energiát, időt és nem utolsó sorban pénzt is spórol nekünk. A fentiek teljesítéséhez azonban gondosan és helyesen kell megválasztanunk mosogatógépünket.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogyan tudod kiválasztani a számodra leginkább megfelelő mosogatógépet.

Mosogatógép vásárlásakor feltétlenül vegyél figyelembe minden olyan tényezőt, amelyek hatással lehetnek a végső döntésedre és hozzájárulnak a lehető legjobb választáshoz. Az első döntés közvetlenül kapcsolódik a felhasználás céljához, valamint a készülék tervezett helyéhez és beüzemeléséhez. Az, hogy mekkora edénymennyiséget szoktál mosogatni és milyen gyakran használod a mosogatógépet, mindenképpen a családod nagyságától, egyéni szokásaidtól és igényeidtől függ. Ha azt szeretnéd, hogy a mosogatógép kiegészítse konyhád általános megjelenését, elengedhetetlen, hogy megfontold azt is, hová szeretnéd helyezni, és annak megfelelően válaszd ki az optimális készülékméretet. Ha be akarod építeni a konyhád már meglévő elemei közé, gondosan meg kell mérned a rendelkezésre álló magasságot és a szélességet. Ha nem beépíthető készüléket szeretnél, vagy beépítésre nincs lehetőséged, választhatsz szabadonálló mosogatógépet is. Ebben az esetben a választott mosogatógép megjelenése még fontosabb, hiszen nem fedi majd el bútorlap, így formatervezése meghatározó karaktert ad majd a konyhádnak.


A felhasználó szempontjából a mosogatógép belseje is elengedhetetlen fontossággal bír: a kosarak és polcok rugalmas elrendezésére van szükség az edények helyes elrendezhetőségéhez, mert az valóban leegyszerűsítheti a mindennapi használatot. Az elmúlt években igazán gazdag választékot fejlesztettünk ki kiváló minőségű mosogatógépekből vásárlóink számára. Különböző kivitelben és méretben kaphatóak, árfekvésük pedig a technológiai értelemben vett kifinomultságuktól, teljesítményüktől és az egyébjellemzőiktől függően változik.

Döntésednél minden szempontot figyelembe kell venned: vásárlás, beépítés/bekötés és használat

Mosogatógép vásárlásakor meg kell szerezned az összes rendelkezésre álló információt, és össze kell hasonlítanod a piacon elérhető mosogatógépek jó részét, mielőtt meghoznád a végső döntést. Ha valóban elégedett akarsz lenni a választásoddal, és, hogy a kiválasztott mosogatógép megfelel minden elvárásodnak, akkor a lehető legtöbb tényezőt figyelembe kell venned a végső döntés során: ezek között pedig a készülék felhasználásának célja döntő fontosságú.

Ha mindennapi használatra van szükséged egy mosogatógépre, és háztartásodnak sok tagja van, akkor érdemes egy olyan készüléket választani, amely a lehető legtöbb terítéket képes elmosogatni, a legkisebb költséggel.

Nyilvánvaló, hogy szem előtt kell tartanod a rendelkezésre álló költségvetést és meg kell határoznod a legmagasabb árat, amelyet hajlandó vagy fizetni egy mosogatógépért.

A döntés meghozatala előtt érdeklődnöd kell a mosogatógép működésének várható költségeiről, valamint annak víz- és energiafogyasztásáról.

A következő fontos információ a rendelkezésre álló hely, mert hatással lesz a kiválasztott mosogatógép beépíthetőség szerinti típusára (beépíthető, szabadonálló) és a kívánt méretre.

Szentelj jelentős figyelmet a választott modell minőségére, jótállási idejének hosszára és a szervizelés lehetőségeire is.

Még egy érdekes szempont: mindenki számára, akinek kiemelten fontos, nagy élvezeti értékkel bír otthonának nyugalma, és könnyen megzavarják a különféle készülékek által keltett zajok, fontos feltételként kezeli majd a mosogatógép zajszintjét is annak eldöntésében, hogy melyik modellt vásárolja meg. Hatékony motor és speciális hangszigetelés gondoskodik a kellően alacsony zajszintről. A legtöbb modern mosogatógép zajszintje 44–45 db(A) vagyis decibel. A mosogatógép csendes működése kétségtelenül fontos tényező a megfelelő modell kiválasztásában, különösen a modern otthonokban, ahol a konyha a nappaliba nyílik vagy a két helység egy térben van kombinálva.


Az alacsony fogyasztású modern mosogatógép a felelősségteljes modern társadalom megközelítését tükrözi

Ha mosogatógépet használunk egy mai háztartásban, akkor bizony értékes időt nyerhetünk. Az emberek többsége számára a mosogatás unalmas, bosszantó házimunka. Bár nem tudjuk teljesen elkerülni az edénymosogatást, egy modern mosogatógép használatával jelentősen leegyszerűsíthetjük ezt a napi feladatot. A régi mondás: „Az idő pénz” határozottan nem áll messze témánktól. Amellett, hogy élvezheted a mosogatógép által kínált kényelmet, egy kiváló minőségű készülék pénzt is takaríthat meg tulajdonosának működése közben.

Elgondolkodtál már azon, hogy mennyi csapvizet használsz kézi mosogatáshoz?

És mennyi vizet használna egy mosogatógép ugyanannyi étkészlet mennyiség tisztára varázslásához? Egy mosogatógép átlagosan körülbelül 10 liter vizet használ fel, míg mi akár 75 liter vizet is elhasználunk ugyanennyi edény kézzel történő elmosogatásához! A mosogatógép használata sokkal gazdaságosabb – és környezetkímélőbb – megoldás. A leghatékonyabb mosogatógépek egy programra vetített fogyasztása akár kevesebb, mint 7 liter víz és nem több, mint 0,75 kWh áram is lehet.

A különbség vitathatatlanul jelentős, főleg, hogy azt is figyelembe kell vennünk, hogy általában minden nap mosogatunk. Igaz, hogy a mosogatás kézzel nem jár az áram költségével, a vízmelegítés azonban mégis fogyaszt energiát. A mosogatógép magasabb hőmérsékleten (70 °C) mossa az edényeket, mint a mi kézzel történő mosogatásunk, így az edények higiénikusabban is lesznek elmosogatva, ha géppel mossuk őket, hiszen egyikünk sem nyúlna a mosogatás idejére ele 70 fokos forróságú vízbe. Valamennyi mosogatógép rendelkezik szárítási funkcióval is, amely feleslegessé teszi a vízcseppek sziszifuszi és időigényes letörlését, mielőtt visszahelyeznéd az étkészletet a konyhaszekrénybe.


Mitől függ a mosogatógépek ára?

A mosogatógépek ára elsősorban a készülék minőségétől, működési módjától, motorjának típusától és számos más termékjellemzőtől függ.

Alapszabály, hogy az olcsó mosogatógépek csak az alapvető felhasználói funkciókat fogják biztosítani. Számos korszerű funkció kapcsolódik a készülék működéséhez, ezért érdemes megfontolni, hogy elégedett lennél-e pusztán az alapvető funkciókkal, vagy inkább azt szeretnéd, ha a mosogatógéped az adott időpontban elérhető szolgáltatások technológiai-kényelmi maximumához közelítene.

Általában a drágább mosogatógépek hatékonyabbak, mert kevesebb vizet és energiát használnak működés közben az alacsonyabb költségű modellekhez képest. Ezek a különbségek leginkább azokban a háztartásokban mutatkoznak meg, amelyek nap mint nap mosogatnak és sok terítéknyi étkészletet használnak. Kisebb edénymennyiség és a mosogatógép ritkább használata esetén ezek a különbségek nem annyira észrevehetők, különösen a vízfogyasztást illetően. Ma az energiahatékony működés általában a legtöbb modern mosogatógép alapvető jellemzője.

A mosogatógépek típusai és a méret opciók

Különböző típusú mosogatógépeket különböztetünk meg: integrált (beépíthető), félig integrált (félig beépíthető) és szabadonálló kivitelek léteznek. Mindezek különböző méretekben állnak rendelkezésre, így minden felhasználó megtalálhatja azt, amelyik a legjobban megfelel az ő saját egyéni igényeinek. A mosogatógépek legelterjedtebb és legkedveltebb méretei: 45 és 60 cm szélesség, valamint 82–86 cm közötti magasság. A nagyobb méretű mosogatógépekben 12–16 terítéket tudnak befogadni, míg a kisebbekkel 9–11 terítéket tudsz elmosogatni.


Keskeny mosogatógépek

A keskeny mosogatógépek olyan felhasználók számára optimálisak, akik nagyon kicsi lakásokban laknak, és akiknek a lehető legtöbbet kell kihozniuk a rendelkezésre álló hely minden négyzetcentiméteréből. Lehetnek szabadonállóak vagy beépíthetőek, és tökéletes megoldást jelenthetnek mindazok számára, akik sok időt töltenek otthonuktól távol, ritkán készítenek ételeket, és így soha nem töltenek meg egy nagy (vagyis standard) szélességű mosogatógépet.

A jó hír az, hogy ezeknek a modelleknek minden legfontosabb erénye meg van, mint nagyobb társaiknak, mindössze méretben kisebbek azoknál.

A keskeny (45 cm szélességű) mosogatógép ideális megoldás azoknak az egyedül élő embereknek, akik nem használnak sok edényt, de alapvetően nem szeretnének minden nap kézzel mosogatni. A keskeny mosogatógép azok számára is megfelelő választás, akik egészségügyi vagy esztétikai okokból nem akarják érzékeny bőrüket kézzel történő mosás során a például nem megfelelő vízminőség miatt kiszárítani és vegyszerek hatásainak kitenni.

Integrált mosogatógépek

Az integrált mosogatógépek beépíthetőek a pult alá, ami azt jelenti, hogy értékes munkaterületre tehetsz szert felettük. A mosogatógép ajtaját a konyha front oldali homlokzata mögé rejtheted, hogy zökkenőmentesen beleolvadjon a környezetébe, így észre sem veszed, hogy ott van. Beszélhetünk teljesen beépíhető kivitelről, ez esetben a kezelőpanel el van rejtve és félig integrált (vagy ú.n. paneles) kivitelről, ha a kezelőpanel szemből látható.

A Gorenje integrált mosogatógépek számos modellben kaphatók, és megfizethető, hatékony, kiváló minőségű és technológiai értelemben rendkívül modern konyhai asszisztensek, amelyekbe egyszerűen bele tudsz szeretni. Páratlan kényelmet kínálnak, hosszú élettartammal büszkélkedhetnek, energiát takarítanak meg, mi pedig büszkék vagyunk mosogatógépeinknek a legújabb formatervezési trendekhez való illeszkedésére.


Szabadonálló mosogatógépek

A szabadonálló mosogatógépek független háztartási gépek. Bekötheted őket a kívánt helyre más konyhai elemek mellé. Választhatsz olyat, amely vizuálisan vonzó és szépen is illeszkedik a konyhájába. Mivel minden szabadonálló mosogatógépnél lehetőség van a felső panel eltávolítására, akár a pult alá is beszerelhető. Ajtajuk azonban a készülék végleges arculatát mutatja, így nem helyezheted el más konyhai elemek vagy bútorlapok mögé. A szabadonálló mosogatógépek választéka a szélesebb, így könnyen megtalálhatod azt, amire szükséged van, vagy amit mindig is szerettél volna.

A leghatékonyabb mosogatógépek

Az európai fogyasztói szervezetek rendszeresen tesztelik a mosogatógépek hatékonyságát. Az elmúlt években is megtették ezt és a 155 kiválasztott modell közül ismét kiválasztották a leghatékonyabb mosogatógépet, az alapvető kritériumok (energia- és vízfogyasztás, programok időtartama, zajszint, kényelem és az összeszerelés minősége) alapján tesztelve a mosogatógépeket. A Gorenje SmartFlex beépíhető mosogatógép ebben a rangsorban egészen a 8. helyig jutott, ami egy szlovén mosogatógépgyártó számára kiemelkedő eredmény. A fogyasztási cikkek tesztjein elért első osztályú eredményeinek, valamint minőségének, tartósságának és hihetetlenül ergonomikus kialakításának köszönhetően a Gorenje márka világszerte elismert márka lett.


Hogyan is működik valójában a mosogatógép?

Nem tudjuk, hogy valaha elgondolkodtál-e már azon, hogyan is működik egy mosogatógép, mindenesetre most szeretnénk röviden leírni számodra ennek a készüléknek az alapvető működését: a program elindítása után a mosogatógép üstje elkezd megtelni vízzel. Ezután a víz a kívánt hőmérsékletre melegszik, 40 és 70°C között. A következő lépés a mosogatószertartó rekesz automatikus kinyilása, amely után a mosogatószer lassan elkezd feloldódni a meleg vízben. A mosogatógép alján lévő forgó szivattyú gondoskodik arról, hogy a mosogatószeres vizet a készülék belsejében lévő 2 vagy 3 forgókar az összes edénybe rászórja. A gép az edényeket ezután kb. fél órán át mossa a mosogatószeres vízben. A következő lépésben a mosogatógép kiszivattyúzza az immár piszkos vizet és új tiszta vízet pumpál a rendszerbe öblítés céljából. A forgó szivattyú a víz bepermetezésével gondoskodik az edények alapos leöblítéséről. Ezután a vizet kiszivattyúzza, és a készülék forró levegőt keringtet a mosogatógép belsejében az edények szárításához. Bár szokatlannak hangozhat, a mosogatógépben mosott edények tisztábbak, mintha kézzel mosnák őket, mert a magas üzemi hőmérséklet hatékonyan eltávolítja az összes szennyeződést és elpusztítja a baktériumok többségét.

A mosogatógép használatához szükséges kiegészítő termékek

Mosogatógépünk optimális üzemképességének megőrzése és az edényeink újszerű megjelenése, valamint élettartamának meghosszabbítása érdekében ne sajnáljuk a pénzt a készülék karbantartásától és a mosogatógép használatához kapcsolódó termékekbe, például mosogatógépbe való sóba, kiváló minőségű mosószerekbe, öblítőkbe. tisztítószerekbe, stb. való befektetéstől.

A mosogatógépbe való speciális só a gépi mosogatás aktív összetevője a kemény víz lágyítása tekintetében. Természetes összetevőket tartalmaz, főleg nátrium-kloridot és gyakran citrusolajokat is. A vízellátó hálózatokból származó víz általában kemény, következésképpen vízkőlerakódást okoz a mosogatógép különböző részein, valamint az edényeken. A mosogatógép sója valójában nem jut be a mosogatógépbe, hanem átfolyik a lágyító egységén, nátriumot biztosítva a mosogatógépben levő ioncserélő gyanta számára, amely a vízlágyító egységben van. A gyanta, miután a nátrium regenerálta, magához vonzza a kemény vízben levő magnézium- és kalciumionokat. És, ha az edényeket lágy vízzel mossuk, kevesebb vegyszerre lesz szükség. A mosogatógépbe való speciális só ezért szükséges összetevő, ha géppel mosogatsz. A legtöbb modern mosogatógép beépített érzékelővel rendelkezik, amely érzékeli az alacsony sótartalmat, és figyelmezteti a felhasználót, hogy mikor kell azt újratölteni. Tudnod kell, hogy a mosogatógépbe való só nem azonos a konyhasóval, amelyet az étel elkészítésekor használunk. A mosogatógépben lévő só szemcsemérete nagyobb, és biztosítja a só lassabb feloldódását, ugyanakkor mentes az asztali só egyéb adalékanyagaitól (nátrium-jodid, magnézium-klorid és más csomósodásgátló szerek), amelyek károsíthatják az ioncserélő egységet vagy gátolhatják annak teljesítményét. Ezért nem ajánlott konyhasót használni a mosogatógépben.

A mosogatógép sója mellett az öblítőszerek biztosítják azt is, hogy mosás után ne maradjanak vízfoltok az edényeken, amelyeket egyébként elsősorban a poharakon és a rozsdamentes acél edényeken észlelünk. A modern mosogatógépek automatikusan értesítik a felhasználókat, hogy öblítőoldatot kell hozzáadniuk.


Ne feledd azokat a tárgyakat, amelyeket soha nem szabad mosogatógépben mosni!

Fából készült konyhai eszközöket nem ajánlott mosogatni a mosogatógépben, például fa vágódeszkákat, fakanalakat, -tálakat és hasonlókat. A fa természetes anyag, amely nem reagál jól a forró vízben és vegyszerekben történő áztatásra. Ha mosogatógépben mosol fát, az gyorsabban reped (akár már az első mosás után is!), használhatatlanná válik.

A karcolások és sérülések elkerülése érdekében kerüld a kristályüveg poharak mosogatógépbe helyezését is. Ehelyett sokkal jobb, ha ezeket a tárgyakat továbbra is kézzel mosod.

Ugyancsak nem ajánlott öntöttvas edényeket és teflon edényeket mosogatni a mosogatógépben, mivel az érzékeny teflon bevonatok hajlamosak a károsodásra, a sérült teflon serpenyők pedig nem alkalmasak használatra és károsak az egészségre.

A rézből készült tárgyakat is tartsd távol a mosogatógéptől, mert az anyag elveszíti eredeti fényét, ami valljuk be, tönkreteheti a napodat. A rézből készült konyhai eszközeidet mindig kézzel mosd.

A thermo (hőszigetelő) edények egy másik olyan edénytípushoz tartoznak, amelyet mindig kézzel kell mosni! A magas hőmérséklet károsítja a hővédelmet, és edényeid már nem lesznek olyan mértékben hőszigetelőek.

A késekkel is fokozottan vigyázni kell. A kiváló minőségű kések nem olcsók, és valószínűleg nem akarod, hogy a magas hőmérséklet és vegyszerek tönkretegyék a pengéiket.

Soha ne felejtse el eltávolítani a címkéket az edényekről, mielőtt mosogatógépbe helyeznéd azokat! A papír és a ragasztó maradványai beszorulhatnak a szűrőkbe, és valós kockázatot jelenthetnek a mosogatógép rendeltetésszerű működése szempontjából.

A megfelelő készülék kiválasztásával és gondozásával a mosogatógép sok éven át jól szolgál majd, függetlenül attól, hogy milyen gyakran használod. Egy Gorenje mosogatógép kiválasztásával nélkülözhetetlen asszisztensre teszel szert, amely teljesen felkészült minden kapcsolódó konyhai feladatod elvégzésére helyetted, miközben te pihenhetsz és szeretteiddel vagy más tetszésed szerinti foglalatossággal töltheted az idődet.