Minden, amit a szárítógépekről tudnod kell - Gorenje
bezár
...

Minden, amit a szárítógépekről tudnod kell

Míg a mosógép gyakorlatilag minden háztartásban alapfelszereltségnek számít, a szárítógép továbbra is luxuscikk státuszt élvez. Bár tény, hogy a ruhákat teljesen ingyen meg lehet szárítani a levegőn is, ez a művelet bonyolultabb lehet egy erkély vagy terasz nélküli lakásban, arról nem is beszélve, amikor a ruhaszárító felállítása akadálypályát csinál a házból vagy penész képződéséhez vezet. Ezekben az esetekben egy szárítógép kész megváltás, hiszen szélben, fagyban, esőben is működik. Ezen kívül a szárítógép használatának számos olyan előnye van, amiket biztosan örömmel használsz ki miután megismerted őket. Az energiahatékonyság, a praktikum, a legpuhább törölközők, a legpuhább ágynemű és a csodálatosan illatos ruhák mind-mind jó okok arra, hogy helyet találj egy szárítógépnek a háztartásban. Az alábbi útmutatóban egy helyen gyűjtöttünk össze mindent, amit tudnod kell ezekről a hihetetlenül hasznos gépekről, hogy az élet egyszerűbb, a mosott ruha szárazabb legyen! 

Hogyan működik a szárítógép?

Gyakorlatilag az összes szárítógép ugyanazon általános elv szerint működik. Elektromos motor forgatja a nedves ruhákkal teli dobot, ezzel egyidejűleg pedig működteti a ventilátort, amely meleg levegőt keringet a dobon keresztül. A fűtő felmelegíti a levegőt, a termosztát pedig fenntartja a megfelelő hőmérsékletet. A ruhákban lévő nedvesség a meleg levegő hatására. Hogy az ekkor keletkező gőzzel mi történik, az a szárítógép típusától függ.

Hagyományos, szellőző szárítógépek


A legalapvetőbb és egyben a legolcsóbb szárítógépek egy rugalmas tömlőn keresztül pumpálják ki a dobból a meleg, párás levegőt, amelyet általában egy külső szellőzőbe szerelnek be vagy kilógatnak az ablakon.

Kondenzációs szárítógépek


Úgy működnek, hogy a gép belsejében lévő pára a külső levegő hatására kondenzálódik, vízzé alakul át. Ez a víz egy kivehető tárolóba vagy tartályba gyűlik össze, amit a szárító bal felső sarkában helyeznek el. Miután megtelt, ez a tartály könnyen eltávolítható és a mosogatóba üríthető. Az ilyen típusú szárítógépek hasznos kiegészítője az AutoDrain tömlő a kondenzált párához, amely csatlakoztatható a mosógép vagy a mosogató leeresztő csövéhez is, így nincs szükség a tartály rendszeres ürítésére.

Kondenzációs, hőszivattyús szárítógépek


Ezek a szárítók zárt hurkú rendszeren működnek, ahol a levegőt hőszivattyú melegíti fel és alacsonyabb hőmérsékleten szárítja, ami biztosítja a ruhák kíméletes gondozását. A hőszivattyú lehetővé teszi a hőmérséklet gyors cseréjét: egyaránt használjuk nagy méretben lakásaink fűtésére, és más változatban a légkondicionálóinkban építve a belső terek hűtésére. Hasonló készülék kap helyet a szárítógépben is. A hagyományos kondenzációs szárítókhoz hasonlóan a ruhákból kiszabaduló kondenz pára is elpárolog egy tartályba, miközben a szárítási folyamat során felhasznált hűtött levegőt a gép újrahasznosítja és új szárítási ciklusra használja fel. Ez azt jelenti, hogy akár négyszer kevesebb energiát fogyaszt, a hőveszteség pedig minimálisra csökken. Végül, de nem utolsósorban fontos tudni azt is, hogy a hibásan működő hőszivattyús szárítógép veszélyes hulladéknak minősül, mivel a hőszivattyú gázt tartalmaz a környezetre általában káros hőenergia továbbítására, ezért fontos, hogy ezt a típusú gépet odafigyeléssel, helyesen kezeljük.

Mosó-szárítógép


A mosógép és a szárítógép kombinációja egy készülékben egyfelől kompromisszumot jelent, másrészt szuper megoldás lehet, ha helyhiány miatt kettő az egyben gépet keresel. A szárítás ugyanazon a meleg levegő keringetési elven működik, mint a többi szárítónál, csak épp ebben az esetben a mosás és szárítás ugyanabban a dobban történik, így a megfelelő program kiválasztásával egymás után végre tudja hajtani őket a gép. Egy ilyen készülékkel többé biztosan nem felejtesz nedves ruhákat a mosógépben!


Mi az az inverter motor?

Az inverter motor közvetlenül a tengelyre van felszerelve, szénkefét nem tartalmaz, helyette ellentétes mágneses tereket használ, ami azt jelenti, hogy a motor súrlódása csökken, így a szárítógép működése is sokkal csendesebb. Az indítás és a leállítás is hatékonyabb. Ez a fajta egyenáramú mágneses motor nem melegszik fel úgy, mint egy hagyományos motor, mert digitálisan vezérli egy inverter kártya, amely a hatékonyság maximalizálása érdekében állítja be a teljesítményt és a centrifugálási sebességet. Az inverter motor sokkal nagyobb teljesítményű, ezért tökéletesen illeszkedik a nagy kapacitású szárítógépekhez, amelyek 8 vagy több kilogramm ruhát is képesek szárítani. A motor élettartama hosszabb, így a szervizelési költségek is nagyban lecsökkennek.


Funkciók és jellemzők

Mielőtt szárítógépet vásárolsz, érdemes utána járnod, hogy melyik típus felel meg leginkább a tényleges igényeidnek. Rengeteg program és funkció közül választhatsz, amelyek javítják a szárítást és leegyszerűsítik az egész mosási folyamatot.

Kapacitás

A mosógépekhez hasonlóan a szárítógépek teljesítményét is kilogrammban mérik. A legtöbb szárítógép 7–9 kg ruhát képes megszárítani, de más kapacitások is rendelkezésedre állnak. A nagyobb kapacitás azonban nem feltétlenül jelent jobb gépet. Gondold át, hányan élnek a háztartásban és általában mennyi ruhát szoktál alkalmanként mosni! A nagyobb dob kisebb mennyiségű ruhához nem ideális választás, mert nem feltétlenül lesz hatékony a szárítás, és persze drágábban is jössz ki. Általánosságba véve két ember számára elegendő egy 7 kg kapacitású szárítógép, míg egy négytagú családnak egy nagyjából 9 kg kapacitású szárítógépre van szükség. Természetesen ez attól is függ, hogy a háztartásban naponta milyen gyakran cserélnek ruhát. Mosó-szárítógépekben a mosás és szárítás kapacitása eltérő. Ha például a mosási kapacitás 9 kg, a szárítási kapacitás körülbelül csak 6 kg lesz. Ez azt is jelenti, hogy egy teljes mosási adagot két részletben kell szárítani, ami több időt vesz igénybe.

Fogyasztás 

Minden háztartási készüléken megtalálható egy energiacímke. A többi háztartási géphez hasonlóan a szárítógépeket energiahatékonyságuktól függően hét osztályba soroljuk, A-tól G-ig. Az A osztály a legenergiahatékonyabb, míg a G osztály a legkevésbé hatékony. Azokat a készülékeket, amelyek A-tól C-ig terjedő betűjelet kapnak, energiatakarékosnak tekinthetjük, míg a jelentős mennyiségű energiát fogyasztó készülékeket D-től G-ig osztályozzuk. A hőszivattyús szárítógépek A +++ címkéket is kaphatnak, ami azt jelenti, hogy sokkal hatékonyabbak a sima A energiaosztálynál, mivel lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten szárítják a ruhákat a többi szárítóhoz képest. A betűjeleket pluszjelek is követhetik. Minden pluszjel 10% -kal alacsonyabb fogyasztást jelent az A osztályhoz képest.


Kondenzációs hatékonyság 

A szárítás hatékonyságát betűfokozatban is mérik, azaz A-tól kezdve, és minden szárítógép energiacímkéjén feltüntetik. Minél jobb a szárító kondenzációs hatékonysága, annál kevesebb nedvességet enged ki a közvetlen környezetébe. Ez azért fontos, mert biztosan nem akarjuk növelni a penészesedés kockázatát a lakásunk falain. Nagyon energiatakarékos szárítógépet elhelyezhetünk ablaktalan helyiségben vagy passzív házban is anélkül, hogy aggódnunk kellene a felesleges nedvesség miatt. A kondenzációs hatékonyságot A-tól G-ig terjedő betűjelekkel jelölik. Az A osztályú szárítógép a víz 90%-át kivonja a ruhákból és eltárolja a kondenzációs egységben.

Energiacímke

Az energiacímke néhány alapvető információt tartalmaz a szárítógépről:

ÓRA IKON - A szárítási ciklus időtartamát mutatja;
HANGSZÓRÓ IKON - A működés közbeni zajszintet írja le;
TARTÁLY VÍZCSEPPEL IKON - A kondenzációs hatékonyságot írja le A-tól G-ig terjedő betűfokozatokkal;
kWh - Ez a szám az éves energiafogyasztást jelzi kilowattórában.

Az energiacímkék tartalmazzák az áramfogyasztásra és a szárítás hatékonyságára vonatkozó információkat is, mindkettőt színekkel és A-tól G-ig terjedő osztályzatokkal jelölve. A legjobb, ha olyan szárítógépet vásárolunk, amely a lehető legközelebb van az A osztályhoz, jelezve a leghatékonyabb háztartási nagygépet.

Méret

A szárítógépek mérete hasonló a mosógépek méretéhez. Szélességük általában 60 cm, a mélység 60-65 cm, a magasság pedig 85 cm. Ez azt jelenti, hogy a szárítógépet könnyedén elhelyezhetjük a mosógép tetején, hiszen úgy van kialakítva, hogy a helytakarékosság mellett egymás működését se zavarják.


Zajszint


Minden készülékre igaz, hogy minél gyorsabban forog, annál hangosabb, ezért vásárlás előtt jó tudni, hová szeretnéd majd elhelyezni a szárítógépet. Ha egy nappali vagy hálószoba közelébe, akkor mindeképp előnyösebb egy csendesebb modell. A csendesen működő készülékek rendszerint csökkentik a rezgéseket, extra szigetelést és masszív, robusztus borítást kapnak. Az inverteres motor szintén hozzájárul a zajszint és a rezgések csökkentéséhez - ráadásul hosszabb élettartamot biztosít a szárítónak.

Programok


A mai napig tartják magukat azok a nézetek, hogy nem minden ruhatípust lehet szárítógépben szárítani, a ruhadarabok összemehetnek benne, vagy hogy a szárítógépben történő szárítás ugyanolyan sokáig tart mint a levegőn szárítás. A legújabb szárítógépek mindezekre megoldást nyújtanak, feltéve, hogy mindig a megfelelő programot választod és követed a gyártó utasításait.

pamut- és szintetikus anyagokhoz való programok mellett számos különféle dedikált program választható alacsonyabb fordulatszámmal és szárítási hőmérséklettel a kényesebb anyagok számára, így a gyapjú vagy selyem szárítása miatt sem kell többé aggódnod. A Gorenje SteamTechtechnológia, vagyis a gőzzel történő szárítás egy speciális program, ami biztosítja, hogy a ruhák gyűrődésmentesek legyenek, és a szárítási ciklus befejezése után már ne kelljen sokat foglalkoznod a vasalással. A gőz hatékonyan kisimítja a gyűrődéseket és eltávolítja a kellemetlen szagokat azokból a ruhákból, amelyeket nem egész nap viseltél, így mosás helyett elég felfrissíteni őket. Hasonló csúcstechnológiás fejlesztés az Iontech

A ruhákat negatív töltésű ionokkal teli levegővel szárítja, amely hatékonyan simítja ki a szálakat, eltávolítva a szárítás közben keletkezett gyűrődéseket és statikus töltést. Az ionizátor rendszer olyan környezetet hoz létre, amely mentes a legtöbb allergéntől, füst- és pollenmaradványoktól, valamint a szárítási folyamat során felhalmozódó elektrosztatikus töltéstől. Ennek eredményeként a ruhanemük még illatosabbak, könnyebben vasalhatóak és lágyabbak.