A megfelelő mosógép kiválasztása - Gorenje
bezár
...

A megfelelő mosógép kiválasztása

A mosógép olyan háztartási készülék, amely nélkül alig tudjuk elképzelni az életünket. Egy jól átgondolt vásárlás révén hozzájuthatsz egy olyan mosógéphez, amely hosszú évekig hűséges háztartási asszisztensed lesz!


Láss túl az árcédulán!

Ne hagyd, hogy az ár legyen az egyetlen kritérium, amikor mosógépet vásárolsz! Az ilyen gondolkodásmód csak a legolcsóbb készülék megvásárlásához vezet - legalábbis első megközelítésben. Hosszú távon azonban sokkal magasabb és előre nem látható költségekkel is járhat, valamint funkcionalitását tekintve fájdalmas csalódást okozhat neked. Például a legolcsóbb modellek jelentősen több vizet és villamos energiát fogyasztanak, programjaik pedig hosszabbak és kevésbé hatékonyak. És amikor nemcsak az ár - de a minőség is alacsony, akkor a korai meghibásodás valószínűsége drámaian megnő. Ha az olcsó mosógépre már nincs garancia, akkor a készülék javításának gyakran nincs értelme, mert a relatív költségek egyszerűen túl magasak lennének egy új készülék megvásárlásához viszonyítva.

A vásárlás előtt ezért bölcs dolog minél több információt beszerezni a mosógép jellemzőiről. Ezután természetesen érdemes összehasonlítani a háztartásod konkrét igényeinek megfelelő funkciókat (rendelkezésre álló hely, a használat gyakorisága, a becsült pénzügyi befektetés nagysága, stb.) és megalapozott döntést hozni a lehető legjobb készülék megvásárlás érdekében.

Kapacitás: Királynő a termékválasztási kritériumok között

A mosógép kiválasztásakor a töltetkapacitás bizonyára az egyik legkézenfekvőbb kritérium. Még a háztartásodnak egyébként tökéletesen megfelelő csúcskategóriás mosógép is állandó frusztrációt okozhat, ha a vásárláskor figyelmen kívül hagyod annak töltetkapacitását. Számtalan szolgáltatás és technológiai kiegészítő soha nem változtatja meg azt a tényt, hogy túl nagy vagy túl kicsi dobmérettel kell megelégedned.

Egy átlagos háztartás esetében az ideális töltetkapacitás általában 7 és 8 kg között mozog. Még akkor is, ha sokan a nagyobb mosógép mellett döntenek, ez nem feltétlenül a legjobb ötlet. A 7 kg-os kapacitás több, mint elég, mert sok felhasználó még mindig hajlamos a lehetségesnél (optimálisnál) kisebb tölteteket kimosni alacsonyabb hőmérsékleten, rövidebb ciklusú programok alkalmazásával.

A nagyobb méretű háztartások esetén természetesen jó ötlet a nagyobb kapacitású dobmérettel rendelkező készülék kiválasztása. A WS168LNST mosógép 10 kg-os töltetkapacitással rendelkezik és kiváló választás nagycsaládosok számára.


Milyen típusú mosógépek vannak?

 • ELÖLTÖLTÉSŰ MOSÓGÉPEK
  Az elöltöltős mosógépek a legnépszerűbbek és a legelterjedtebbek (alább további információkat szerezhetsz ezekről a hagyományos mosógépekről).

 • FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉPEK
  Ezek a gépek jellemzően méretere kisebbek, ezért kisebb fürdőszobákban is megoldást nyújthatnak. Miközben az előző kategóriához hasonló méretű dobkapacitással rendelkeznek, külső méreteik általában lényegesen kisebbek. A felültöltős mosógépekbe- és kirakodása könnyebb, mint a hagyományos elöltöltős mosógépeké, ami pont megfelelő választást jelent az idősebb korosztály számára, és bárki számára, akinek a fürdőszobájába egy elöltöltős készülék nem fér be. További előnyük, hogy az ajtó nem melegszik fel. Kiváló választás a felültöltős mosógépek között a WNT72122 modell. A+++ energiaosztály besorolásával, 7 kg teherbírásával és az AquaStop biztonsági funkcióval megvédi otthonodat az beázásoktól, egyszóval a WNT72122 modell egy igazi győztes a kategóriájában.

 • MOSÓ-SZÁRÍTÓ GÉPEK
  Ha egy kis lakásban élsz, vagy nincs megfelelő helyed a ruhaneműk szárításához, akkor valószínűleg egy mosógép-szárítógép a tökéletes választás. Ezek a gépek mindkét funkciót egyesítik: szükség szerint mosnak és szárítanak.

Tíz tipp a mosógép megvásárlásához

Most, hogy megegyeztünk a mosógépünk megfelelő töltetkapacitásával kapcsolatban, mi következik? Új háztartási készülék vásárlása sok ember számára gyakran kellemetlen feladat, mert félelmetesnek érzik a készülék bonyolult működését. De a valóságban Te vagy az egyetlen ember, aki valóban ismeri a Te igényeidet a mosás vonatkozásában is – néhány hasznos tipp segítségével a megfelelő készülék kiválasztása sem lesz bonyolultabb, mint egy parkban tett séta.

Vesd össze a tervezett vásárlást a következő kritériumokkal:

 • Előmosás: az általad preferált mosógép kínálja ezt a funkciót? Különösen, ha kicsi gyermekeid vannak, az előmosás funkció megkímél a legmakacsabb foltok eltávolításával járó fáradságtól.
 • A mosógép zajszintje: a mosógép átlagos zajszintjét decibelben mérik. Minél magasabb a decibel érték, annál hangosabban működik a mosógép. Minden 60 dB alatti zajszint alatt történő működés lényegében csendes működésnek mondható egy mosógép kapcsán. Az inverteres PowerDrive motorral rendelkező Gorenje mosógépek csendes üzemmódja kiváló és biztosítja, hogy a zajszint soha ne emelkedjen 54 dB fölé.
 • Energiaosztály: a mosógépeket különböző energiaosztályba sorolják “A”-tól “G”-ig (ahol az “A” a legalacsonyabb energiafogyasztást jelöli). Az energiahatékonysági osztály jelzést követő további plusz (+) jelek az elfogyasztott energia plusz jelenkénti további 10-10% -os csökkenését jelenti a névlegesen meghatározott osztálybesoroláshoz képest. Az IonTech technológiával és A +++ (–10%) energiaosztályú WS947LNmodell mindenképpen az egyik leghatékonyabb mosógép a piacon. Ezenkívül könnyen olvasható EcoEye kijelzővel is rendelkezik, amely valós idejű visszajelzést ad arról, hogy mennyire hatékony az általad éppen kiválasztott program, segít megtakarítani vizet és az energiát.
 • Kijelző: a legtöbb mosógép kezelőpaneljén van egy képernyő, amely a mosási ciklus hátralévő idejét és egyéb információkat jelenít meg.
 • Túlfolyás elleni védelem: néhány készülék rendelkezik beépített biztonsági rendszerrel, amely automatikusan,  mechanikusan elzárja a vízellátást a tömlő sérülése esetén, a fürdőszoba elárasztásának elkerülése érdekében.
 • AquaStop: a teljes védelmet garantáló rendszer. A mosógépet felügyelet nélkül hagyhatod működni úgy, hogy nem kell tarts a helyiség elárasztásától. A mosógép alja le van zárva, így a víz mindenképpen bent marad. A mosógép aljára egy speciális érzékelőt helyeztünk el, amely érzékeli a vizet, és, ha ez történik, akkor egy elektromos szelep segítségével lezárja a vízellátást. A szivattyú pedig ezután a vízelvezető tömlőn keresztül automatikusan kiszívja a dobból a maradék vizet.
 • Inverteres motor a csendes üzem érdekében: a csendes üzem mellett az ilyen elektromos motor előnye a hosszabb élettartam és az alacsonyabb szervizigény.
 • A centrifugálási ciklushatékonysága: a mosógép hatékonysága a víz ruhákból való eltávolítása tekintetében a percenkénti fordulatszámtól függ. A legtöbb ajánlott mosógép centrifugája meghaladja az 1200-at.
 • Alkalmazkodás a ruhanemű mennyiségéhez és típusához: az ezzel a funkcióval rendelkező mosógépek automatikusan kezelik a ciklus több paraméterét. A vízfogyasztás szabályozásán túl a mosás, az öblítés és a centrifugálás időtartamát a ruhanemű mennyiségéhez igazítják.
 • Széles programválaszték: a mosógépek többsége alapvető programokat kínál a különböző típusú mosásokhoz, míg egyesek specifikusabb programokat is kínálnak, mint például kézi mosás, babaruha mosás, kevésbé szennyezett ruhák, sportruházat, cipők, stb. ruhaneműkhöz. A Gorenje készülékek az AutoWash programot is kínálják, amely automatikusan kiválasztja az éppen berakott töltet számára legjobban megfelelő programot, így nincs más dolgod, mint hátradőlni és pihenni.

Semmihez sem fogható termékjellemzők

A legújabb és legfejlettebb technológiák alkalmazásával a Gorenje készülékek a lehető legjobb felhasználói élményt garantálják. Azok a hagyományos kellemetlenségek, amelyeket korábban a mosáshoz társítottunk, már a múlté. Nem hiszel nekünk? Hadd oszlassuk el a fennmaradó kétségeidet azáltal, hogy bemutatjuk a Gorenje kínálatában levő mosógépek néhány funkcióját.

 • Dobvilágítás: LED-ek világítják meg a dobot. Igen, ez nagyon letisztult és vonzó megjelenést kölcsönöz, de elsősorban a készülék használatát teszi egyszerűvé. Nincs több vakon turkálás a zokni után!
 • SterilTub: gyakran mosol alacsonyabb hőmérsékleten szennyes ruhát? A SterilTub program megakadályozza a baktériumok terjedését a dob belsejében, így megszabadít a kellemetlen szagoktól és gondoskodik arról, hogy a ruhanemű mindig olyan friss illatú legyen, mint az új.
 • Négy különböző mélység: a WaveActive mosógép-sorozatból akár négy különböző mélységű kivitel is választható. Ez lehetővé teszi, hogy a vásárlást a nálad konkrétan rendelkezésre álló hely adottságaihoz igazítsd, így az ilyen készülék különösen alkalmas kisebb fürdőszobákhoz.
 • 20' gyorsprogram: Ez a gyors mosási opció lehetővé teszi a pólók vagy más kevésbé szennyezett ruhaneműk 20 perc alatti mosását. Ideális a túl gyakori mosás elkerülésére, valamint idő-, energia- és pénzmegtakarításra.
 • StopAddGo: kimaradt pár ruhadarab a gépből a program indításakor? A StopAddGo funkció lehetővé teszi a mosási ciklus egyszerű leállítását, és a (majdnem) elfeledett ruhadarab berakását a dobba.
 • IonWash 59': ez a program gyorsan és a ruháid épségére vigyázva képes eltávolítani akár 30%-kal több foltot is, mint egy szokásos ciklus.
 • StainExpert: ez a technológia automata módon eltávolít akár 36 különböző makacs folttípust is a ruháidból a mosási hőmérséklet, az idő és a vízadagolás beállításainak egyedülálló kombinációjával. A foltok a gyümölcstől, a zsírtól, a vajtól, a tojástól és a fűtől a teán keresztül a joghurtig, sőt akár még a sminkig is egyszerűen eltűnnek a ruháidból.
 • DoseAid: a mosószer leggazdaságosabb és leginkább bőrbarát használata! A DoseAid rendszer segít abban, hogy mindig pontosan tudd adagolni a megfelelő mennyiségű mosószert, függetlenül attól, hogy mennyi ruhaneműt töltesz be a gépbe. Pénzt fogsz megtakarítani és el fogod tudni kerülni a túlhabzást, ami a túl sok mosószer hozzáadásának törvényszerű velejárója.

Mosó-szárítógépek: két legyet egy csapásra

A mosó-szárító a legjobb választás kis helyiségekben. És hogyan válassz olyan mosó-szárítógépet, amely ellenáll az idő próbájának, valamint csendesen és hatékonyan működik?

A kutatások szerint a mosó-szárítógép a legalkalmasabb készülék az egy-két személyes háztartások számára. Nagyobb családok számára a külön készülékek jobb megoldás, mivel jelentős időt és energiát takaríthatnak meg.

A mosó-szárítógépek két fő előnye:

 • HELY: valószínűleg az a legjobb az ilyen típusú készülékekben, hogy két géptípust egyben kombinálnak. Ez optimalizálja a helykihasználást, tökéletes azok számára, akik kis házakban és lakásokban élnek, vagy egyszerűen nem szeretnek túl sok nagyméretű készüléket birtokolni.
 • MEGTAKARÍTÁS: egy mosó-szárítógép megvásárlásával jelentős összeget takaríthatsz meg szemben két külön készülék megvásárlásával. Hozzá kell azért tenni, hogy a fenntartási költségek is magasabbak lehetnek, ezenkívül a szárítási ciklus sokkal több energiát használ fel, mint egy hasonló szárítógép, különálló kivitelben.

Ez abból a gyakran figyelmen kívül hagyott tényből fakad, hogy a mosó-szárítógépek általában kisebb szárítási töltetkapacitással rendelkeznek, mint a hagyományos szárítógépek. Sokkal több hely szükséges ugyanolyan mennyiségű ruha hatékony szárításához, mint a mosáshoz. Ez azt jelenti, hogy a relatív mosási kapacitás általában nagyobb, mint a szárítási kapacitás.

Tehát mosó-szárítógép vásárlásakor vedd figyelembe a következő kritériumokat:

 • Centrifugálási sebesség - minél nagyobb a centrifugálási sebesség, annál gyorsabb és hatékonyabb a szárítás.
 • Jótállás - mivel ez egy olyan készülék, amely kettős feladatot lát el (tehát nagyobb terhelésnek van kitéve) a különálló gépekhez viszonyítva, a jótállás (ténye és hossza) sokkal fontosabb.
 • Energiahatékonyság - már említettük, hogy a mosó-szárítógépek használata és karbantartása drágább. Jelentősen csökkentheti ezt a költséget, ha energiatakarékos WD10514Gorenje mosó-szárítógépet választasz.
 • A programok sokoldalúsága – győződj meg arról, hogy a kinézett mosó-szárítógép számodra elég sok féle mosási programot kínál-e, például a QuickWash gyorsmosás programot.
 • PowerDrive motor - a Gorenje PowerDrive motor hihetetlenül hatékony, csendes és nagy teljesítménnyel rendelkezik. Optimális energiafelhasználást biztosít és nagy mennyiségű ruhaneműt is képes kezelni.

A fenti kritériumok teljesítése azt is jelenti, hogy készülékének élettartama hosszabb lesz.


A mosógép helyes használata

A szakterület gurujainak segítségével tehát megvásároltad a számodra megfelelő mosógépet. És mi lesz most?

Mindannyian úgy gondolunk magunkra, mint a mosás szakértőire és hogy az új mosógépünk nem sokban különbözik a régitől. Ne feledjük azonban, hogy a vásárlás után először el kell olvasni a használati utasítást, továbbá ellenőriznie kell az új készülék funkcióit és programjait. Ezzel biztosítani lehet, hogy a mosás a lehető leghatékonyabb és legegyszerűbb legyen.

A mosás másik általános szempontja a ruhák és egyéb textíliák mennyisége, valamint az, hogy mennyire szennyezettek, amikor a mosószert és az öblítőszert megfelelő adagban adják hozzá. Ha túl sok mosószert töltesz be, a mosott ruha ragacsos lesz, míg a túl kis adag betöltése esetén a gép nem fogja tudni eltávolítani kellőképpen a foltokat.

Ne rakj túlon túl sok ruhát a dobba, mert a mosószerek, az öblítő és a víz nem lesz képes mindegyikhez, minden apró ruha részhez eljutni és behatolni.

Mosás előtt válogasd szét a ruhákat anyaguk és színük szerint. A különböző anyagokat különböző hőmérsékleten kell mosni. Ha bizonyos textíliákat túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten mosol, akkor nem kívánt eredményt érhetsz el, sőt, akár esetleg károsíthatod is azokat. A pamutból készült ruhákat magasabb, míg a szintetikus anyagokat alacsonyabb hőmérsékleten mosd.

Egyes mosógépek előmosást is végeznek, többnyire magasabb hőmérsékleten, ami különösen hasznos a nagyon szennyezett ruhák esetében. Az előmosással végzett program kiválasztásakor a megfelelő mennyiségű mosószert kell a mosószer-adagoló erre a célra szolgáló rekeszébe tenni. A mosószer használatára vonatkozó utasításokat általában a csomagolására nyomtatják, és néhányuk tartalmaz egy kis műanyag csészét is a helyes adagoláshoz.


Mosószerek és termékek

A különféle mosószereknek és kapcsolódó termékeknek számtalan típusa létezik:

 • POR ALAPÚ MOSÓSZEREK: ezeket általában 30–90 °C-on mosható ruhaneműk mosását szolgálják.
 • FOLYÉKONY MOSÓSZEREK: ezek 30 és 60 °C közötti hőmérsékleten történő mosásra alkalmasak. A mosószerek széles választéka áll rendelkezésedre és dedikáltan a különféle típusú és színű szövetek (sötét, világos, színes stb.) mosásához készültek.
 • MOSÓKAPSZULA: ezek leegyszerűsítik a mosószer megfelelő adagjának beállítását, mert az eszköz egy mosáshoz szükséges adaghoz készült és egyenesen a dobba kell helyezned. Néhány gyártó a mosószert és az öblítőt egy kapszulában kombinálja.
 • ÖKO-BARÁT MOSÓGOLYÓK: az „öko-golyókat” mosószer hozzáadása nélküli mosásra fejlesztették ki.
 • SZÍNFOGÓK: ezek lehetővé teszik a különböző színű textíliák együtt történő mosását, mert felfogják a kifolyt színanyagokat, amelyek mosás közben beszivárognak a vízbe, és így a színfogók megakadályozzák, hogy egyes ruhadarabok színe megfogja a többit.
 • ÖBLÍTŐK: a textilöblítők lágyítják és kellemes illatúvá varázsolják a ruháidat.

Tippek a környezetbarát ruhaneműkhöz

Az elmúlt években a világ minden táján az országok fokozzák erőfeszítéseiket a környezet védelme érdekében. Az úgynevezett gyors divat az egyik fő tényező, amely negatívan befolyásolja bolygónk állapotát és jövőjét. A gyors divat olyan ruházatra és kiegészítőkre vonatkozik, amelyek tükrözik a legújabb trendeket, ugyanakkor kellően alacsony árcédulával rendelkeznek. Ez arra ösztönzi a fogyasztót, hogy belelépjen abba a csapdába, hogy szüntelenül új ruhákat vásároljon.

A ruhavásárlás iránti gyakran meggondolatlan és falánk étvágyunk miatt, (amely rukákat aztán néhány év vagy akár hónap alatt kidobunk), jelentős mennyiségű felesleges hulladék halmozódik fel a hulladéklerakókban szerte a világon. Amellett, hogy kevesebb ruhát vásárolunk, csökkenthetjük a környezetre gyakorolt ​​hatásunkat is, ha okosan, környezetbarát módon mosunk. A gondatlan mosás a ruháink károsodásához vezethet, amelyek kopottnak tűnhetnek, ami előre hozza a ruhák leselejtezésének az idejét. A szakértők azt javasolják, hogy a mosás intelligens megközelítésével jelentősen hosszabbítsuk meg ruhánk élettartamát. Tanulmányok azt mutatják, hogy 10 ruhadarabból 9 sokkal hamarabb kerül a hulladéklerakókba, mint kellene. És, hogy ennek mi az oka? A vásárlási láz és a túl gyakori vagy nem megfelelő mosás, amely összement és alakjukat vesztett, kifakult színű ruhákhoz vezet.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet a felelősségteljes mosáshoz:

 • Moss ritkábban: ha így mosol, akkor időt és pénzt takaríthatsz meg, valamint hozzájárulhatsz a környezet védelméhez. Természetesen minden használat után ki kell mosni bizonyos textiltermékeket, például a fehérneműt és a zoknikat, de ez nem minden ruhaneműre igaz. Ötnél többször viselhetünk olyan termékeket, amelyek nincsenek közvetlen érintkezésben a bőrrel (pl. dzsekik, pulóverek, laza farmerek), mielőtt ki kellene mosnunk őket.
 • Válassz kímélő mosószereket: A mosószerek és termékek gyakran nátrium-lauril-szulfátot (SLS) és optikai fehérítőt tartalmaznak. Ezek irritálhatják a bőrt, valamint veszélyes méreganyagokat szivárogtathatnak a környezetbe, mivel petrolkémiai anyagokból készülnek (eredendően olajból vagy földgázból nyerik őket). Amikor csak teheted, válassz gyengéd, környezetbarát mosószereket, amelyek SLS és petrolkémiai összetevők felhasználása nélkül készültek.
 • Kerüld a vegytisztítást: a vegytisztítók gyakran használnak méreganyagokat, amelyek annak ellenére, hogy hatékonyan távolítják el a foltokat, nemcsak a bőrre, hanem a környezetre is károsak.

Szeretnéd tudni, milyen gyakran kell mosni az egyes ruhatípusokat? Kiderül az alábbi táblázatból.

 • Minden viselet után: fehérnemű, zokni, fürdő- és sportruházat.
 • 1-2 viselés után: pólók, leggings és nadrágok.
 • 3-4 viselés után: pizsama és melltartó.
 • Több mint 5 viselet után: dzsekik, blézerek, kabátok és farmerek.


Végezetül foglaljuk össze a fentieket egy érdekes információval: Számos tanulmány megerősíti, hogy az otthonunk gondozása, a tisztaságról és rendről való folyamatos gondoskodás és a ruhanemű mosása állítólag pozitívan befolyásolja közérzetünket! Ezek a tevékenységek csökkentik a stresszt és elégedettséget nyújtanak mindannyiunk számára. Még a szorongás érzését is csökkentik.

Kívánjuk, hogy ruháid Gorenje mosógépekkel történő mosása egyszerre töltsön fel jó érzéssel Téged és otthonodat egyaránt!