A legjobb módszerek a zöldségek és gyümölcsök tárolására télen - Gorenje
bezár
...

A legjobb módszerek a zöldségek és gyümölcsök tárolására télen

FOOD SIMPLIFIED
3.8.2018

A tavasz és nyár nemcsak napsütéses időjárással és nyugodt légkörrel ajándékoznak meg bennünket, de ízletes, étvágygerjesztő gyümölcsöket és zöldségeket is kínálnak. A cseresznyétől, a szilvától és a különböző bogyóktól kezdve a paradicsomon, az uborkán keresztül sok más finom zöldségig és gyümölcsig, számos finomság virágzik a tavaszi és nyári időszakban. Szomorú lenne, ha nem tudnánk megőrizni egy részüket a fagyos téli napokra.

Szárítás/aszalás: a szárítás az ételeket azok nedvességtartalmának csökkentésével tartósítja, mivel ezáltal megakadályozza a megromlásukat okozó baktériumok növekedését, fejlődését. A gyógynövényektől, a zöldségektől és a gyümölcsöktől a húsokig és halakig - szinte minden élelmiszert lehet szárítani, aszalni. Az élelmiszereket többféle módon is száríthatod; például forró, száraz levegővel, sütőben vagy aszaló berendezéssel. Javasoljuk, hogy egyszerre csak egyféle ételt száríts, a gyümölcsöket és zöldségeket pedig ugyanolyan vastagságúra szeleteld.

Savanyítás: minden friss zöldséget és még néhány gyümölcsöt, például az ananászt és az áfonyát is lehet savanyítani. Adj hozzá szükség szerint ecetet, fűszernövényeket vagy fűszereket, sót és cukrot. A savanyítás hatékony módszer a romlandó ételek minőségének néhány hónapig történő megőrzéséhez. Ne feledd: a savanyított ételek nem konzervek.


Konzervbeli tárolás: a konzervbeli tárolás lényegét tekintve fémdobozokban vagy egyéb hermetikusan lezárt "konténerekben" történő élelmiszer tárolást jelent, amely során az élelmiszereket előzőleg magas hőmérsékleten sterilizálták. A házi (nem ipari) megoldás során savas vízfürdõben részesítjük az ételt: például paradicsommal vagy uborkával teli palackot töltünk fel ecettel, lefedjük és vízben forraljuk addig, amíg a fedél alatt egy záró réteg nem keletkezik. De van ennél fejlettebb módszer is: az úgynevezett nyomás-alapú konzerválás.

Édesítés: a vajjal és frissen préselt narancslevekkel tálalt finom dzsemek és lekvárok remek választást jelentenek a téli reggelikre. Ezért fogd kedvenc gyümölcseidet, forrald fel őket a víztartalmuk csökkentése érdekében és adj hozzájuk cukrot, hogy megakadályozd a baktériumok növekedésének forralás utáni újrakezdődését.

Fagyasztás: nagyszerű dolog, ha az ebéded szinten teljesen készen vár egy mozgalmas munkanap közepén. A fagyasztott készételeket átteheted éjszakára a mélyhűtőből a hűtőszekrénybe, majd felmelegítheted épp akkor, amikor enni támad kedved. Emellett a fagyasztódban tárolt gyümölcsök és zöldségek kiváló alapanyagok lehetnek ízletes desszertek vagy finom mártások készítéséhez a hideg téli hétvégéken.Kell egy kis frissesség? Nem probléma.

A Gorenje IonGenerációs kombinált hűtő-fagyasztószekrényei a maximális frissességet "szállítják". Az IonAir ionizációs tartósítással kombinált MultiFlow 360˚ ventilációs technológia folyamatosan frissíti a készülékbeli levegőt annak érdekében, hogy természetes mikroklíma és tökéletes tárolási környezet jöjjön létre.

Az intelligens, felhasználóbarát funkciók tökéletesen alkalmazkodnak az életmódodhoz. Nem számít, milyen gyakran nyitod ki a hűtőszekrény ajtaját, az AdaptTech öntanuló kompresszor-szabályozás fenntartja az optimális hőmérsékletet és tökéletes formában tartja az ételt, míg a NoFrost Plus hűtőrendszer megakadályozza a dér felhalmozódását és akár szükségtelenné is teheti a fárasztó leolvasztást. Mostantól elérhetőek rejtett foganytús kivitelben is.Ez is tetszhet neked: